Pet prekrasnih lokacija za izlet u okolici Zadra

PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO

Vransko jezero najveće je prirodno jezero i močvarno područje na Hrvatskoj obali, a dom je čak oko 100.000 ptica vodarica čime je zaslužilo status ornitološkog rezervata. Zauzima površinu od 57 km2 između mjesta Pakoštane i Pirovac. Najlakši način za posjetiti jezero jest automobilom ili motociklom, a za kretanje po samom parku prirode preporučuje se bicikl ili pješačenje kako ne biste propustili uživati u njegovoj prekrasnoj netaknutoj prirodi i pjevu njegovih stanovnika ptica. Jezero je bogato ribom pa tako osim ljubitelja prirode i aktivnog odmora privlači i (sportske) ribolovce. Na sjevernoj strani jezera na 283 m nadmorske visine nalazi se vidikovac Kamenjak s kojeg se pruža veličanstven pogled na cijelo jezero, te otoke zadarskog i šibenskog arhipelaga. Osim prirodnih ljepota kraj oko Vranskog jezera skriva i Maškovića han – građevinu iz 17. stoljeća gdje možete uživati u srednjovjekovnom ambijentu s bogatom ugostiteljskom ponudom, te stari grad Vranu čija gradnja datira još iz 9. stoljeća.

Na web stranici parka prirode Vransko jezero otkrijte sve mogućnosti posjeta ovoj prekrasnoj lokaciji: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Uvala Telašćica s istoimenim parkom prirode skrila se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Mjesta Sali, Brbinj i Božava povezana su svakodnevnim brodskim linijama sa Zadrom pa je javni prijevoz uz vlastiti brod najlakši način za doći do ovog uistinu predivnog otoka. Jednom kad stupite na njega čekaju vas pogledi ispunjeni zelenilom šuma, sivilom kamena i plavetnilom mora koji doslovno oduzimaju dah i usporavaju vrijeme.

Sam park prirode sastoji se od 4 dijela, od kojih svakog krasi posebna ljepota:

  • 8 km uvučen u kopno zaljev Telašćica koji se sastoji od 25 uvala, rtova i 5 otočića;
  • krška depresija slano jezero Mir;
  • najistaknutiji strmac Jadrana ili poznate dugootočke “stene” koje su na nekim mjestima duboke i do 85 m, a s kojih se veličanstven pogled pruža daleko prema pučini;
  • mala kamena ploča promjera oko 60 m i visine 3 m, tj.  vapnenački otočić imena Taljurić.

Pješačenje, vožnja biciklom, brodom ili ronjenje samo su neke od aktivnosti kroz koje možete istražiti ovaj park. Jedan dan neće vam biti ni približno dovoljan da upoznate i uživate u svim ljepotama Dugog otoka, ali će biti dovoljan da mu se poželite uvijek iznova vraćati.

Svoj izlet počnite planirati ovdje: https://www.dugiotok.hr/.

NACIONALNI PARK KORNATI

Nacionalni park Kornati čini 89 otoka, otočića i hridi, kao i njihov bogati akvatorij. Radi kontrasta krškog krajolika s dubokim plavetnilom mora Kornate još nazivaju biserjem Jadrana. I doista se takvima čine bilo da se promatraju s kopna, mora ili zraka. Najjednostavniji način za posjetiti Kornate iz Zadra jest izletničkim brodovima čije se ture opravdano nude na svakom koraku grada. Na Kornatima nema stalnih naselja, tek ponešto kuća u mirnim uvalama koje njihovi vlasnici koriste za vrijeme toplijeg dijela godine. Kilometri suhozida kojima su prošarani kornatski otoci svjedoče o nekadašnjem mukotrpnom ljudskom radu i teškom životu na njima. Iako naizgled goli i siromašni, Kornati su dom preko 650 biljnih vrsta, a njihov čisti i prozirni akvatorij dom je stotinama podmorskih vrsta. Pučinski dio otoka ističe se po impozantnim strmcima.

Na web stranici NP Kornati saznajte više o ovom predivnom otočju i kako ga posjetiti: https://www.np-kornati.hr.

RIJEKA ZRMANJA

Osim što opskrbljuje čitavu Zadarsku županiju pitkom vodom krška ljepotica rijeka Zrmanja impresivnim kanjonom i panoramama svojim posjetiteljima svaki put iznova oduzima dah. Ova 69 km duga rijeka izvire ispod planine Poštak u Lici, te kroz krški krajolik vijuga sve do Novigradskog mora u koje se ulijeva. Njena ljepota poznata je i van Hrvatske pa je tako davne 1963. godine poslužila kao savršena kulisa za film Winnetou austrijskog režisera Haralda Reinla. Najljepši pogled na kanjon Zrmanje pruža se s vidikovca Pariževačka glavica do kojeg se može stići autom preko Jasenica. Najpoznatije izletište na Zrmanji svakako su njeni slapovi u Muškovcima gdje možete provesti ugodan dan u prirodi, a ljeti se čak i kupati u osvježavajućoj riječnoj vodi. Ukoliko vas pak više privlači aktivni odmor pridružite se jednoj od tura kajacima ili rafting tura kako biste iz prve ruke doživjeli ljepotu krajolika ove dalmatinske rijeke ili se jednostavno opustite u organiziranoj vožnji brodom. Najlakši način za doći do Zrmanje od Zadra jest autom za samo 40-ak minuta vožnje, a osim rijeke Zrmanje će vas oduševiti i krajolik kojim teče njena najpoznatija pritoka Krupa.

Pomoću web stranice turističke zajednice Obrovac isplanirajte svoj posjet Zrmanji: https://tz-obrovac.hr/.

NACIONALNI PARK PAKLENICA

I tako stižemo do planinskog dijela zadarskog kraja u kojem se smjestio Nacionalni park Paklenica – raj za penjače, planinare i sve poštovatelje prirode. NP Paklenica prostire se na 95 km2 južnog dijela planine Velebit, a prepoznatljiv je po atraktivnim kanjonima Velike i Male Paklenice. Nalazi se na 40-ak minuta vožnje od Zadra, a do njega je najjednostavnije doći vlastitim automobilom ili svakodnevnom autobusnom linijom Zadar-Starigrad. Status nacionalnog parka ovo je područje zaslužilo prije više od pola stoljeća radi svojih šumskih i geomorfoloških osobitosti. Najviši vrh parka, a ujedno i planine Velebit jest Vaganski vrh na 1.757 m nadmorske visine, samo 4 m viši od obližnjeg vrha Sveto Brdo. Mnogobrojne poučne staze provlače se cijelim područjem parka pa je tako pješačenje definitivno najbolji i svima najpristupačniji način za istraživanje ovog područja. Osim poučnih staza u parku se nalaze zanimljivosti poput posjetiteljskog centra Paklenica, špilje Manita peć ili Pakleničkog mlina, ali i mnogobrojni speleološki lokaliteti.

Riječima se ljepota i raznolikost ovog parka teško može sažeti, pa je najbolje da svoju pakleničku avanturu započnete što prije: https://www.np-paklenica.hr/hr/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.