Najatraktivnije lokacije za kupnju nekretnine u okolici Zadra, 2. dio

U nastavku vam donosimo ostatak članka o najatraktivnijim lokacijama za kupnju nekretnine u okolici Zadra u kojem ćemo vam predstaviti dva vrlo popularna otoka u Zadarskoj županiji – otok Vir i otok Pag, mjesta Privlaku i Posedarje i grad Starigrad. Pa krenimo…

6. PRIVLAKA

Privlaka je turističko i ribarsko mjesto koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu zadarske županije, na oko 20 km udaljenosti od Zadra i 2km udaljenosti od Nina s kojima je dobro povezano cestom i javnim prijevozom. Ovo mjesto karakterizira prekrasna priroda i kilometri obale, što ga čini idealnim za odmor i opuštanje, ali i stanovanje. Infrastruktura u Privlaci je dobro razvijena, s raznim sadržajima kao što su trgovine, ljekarne, škola i vrtić, pa mjesto trajno nastanjuje preko 2.600 ljudi.

Privlaka je vrlo poznata po brojnim pješčanim plažama s plitkim dnom i čistim morem koje su idealne za ljetni odmor s djecom ili vodene sportove kao što je windsurfing (Mostina, Selo, Škrapavac i Bilotinjak, Sabunike, Vrilo).

Radi svega navedenog tržište nekretnina u Privlaci je u stalnom porastu s velikim naglaskom na turističke nekretnine. Cijene se kreću ovisno o lokaciji, veličini i stanju nekretnine. S obzirom na potencijal Privlake kao idealnog mjesta za stanovanje radi infrastrukture koju nudi, te potencijal za turističko iznajmljivanje koje vam može osigurati visok povrat investicije, ulaganje u nekretninu u Privlaci svakako je dobra odluka čemu svjedoči sve veći broj stranaca i Hrvata koji se odlučuju za nekretninu upravo u Privlaci.

Sve o Privlaci saznajte ovdje.

Jedna od poznatih pješčanih plaža u općini Privlaka

7. VIR

Otok Vir jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj, smješten u sjevernom dijelu Dalmacije. Od Zadra je udaljen oko 26 km i povezan je s kopnom mostom, tako da se može lako doći do njega autom ili javnim prijevozom. Otok Vir se sastoji od nekoliko manjih naselja koja se nalaze na različitim dijelovima otoka. Najveće i najnaseljenije mjesto na otoku je istoimeni grad Vir, koji se nalazi na sjevernoj strani otoka. U gradu Viru se nalazi većina javnih ustanova, kao što su pošta, banka, ljekarna i trgovine, te vrtić i područna škola. Na otoku se nalaze i druga naselja, kao što su Lozice, Torovi, Miljkovica, Slatina, Kozjak i druga od kojih svako ima svoju posebnost i ljepotu. Gospodarski razvoj otoka Vira temelji se većim dijelom na turizmu, te manjim dijelom na poljoprivredi i ribarstvu.

Tijekom ljetnih mjeseci, brojni turisti posjećuju otok zbog prekrasnih plaža, kristalno čistog mora i raznih zabavnih sadržaja kao što su vodeni sportovi ili noćni život. Obala otoka Vira je vrlo razvedena, pa neki kažu kako je cijeli otok jedna velika plaža.

Neke od najpoznatijih i najposjećenijih među brojnim virskim plažama su Žitna, Bobovik, Prezida, Miljkovica i Jadro.

Stanovnici i posjetitelji otoka Vira svjedoci su iznimno velikoj aktivnosti na tržištu nekretnina otoka u proteklom desetljeću, pa je tako gotovo nemoguće prošetati se naseljenim dijelovima otoka, a da u skoro svakom trenutku ne vidite barem jedno gradilište. Otok Vir zanimljiv je kako Hrvatima, tako i strancima, pa su sada već mnogi od njih postali njegovi „stalni“ stanovnici za vrijeme trajanja turističke sezone. Na otoku se gradi i nudi raznolik spektar nekretnina od manjih apartmana i kuća za renovaciju pa sve do vrlo luksuznih objekata i kompletno opremljenih vila za odmor, pa je tako i raspon cijena po m2 vrlo širok. Općina Vir trudi se bogatim socijalnim mjerama osigurati svojim stalnim stanovnicima što ugodniji život, čime ovaj otok nije samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Dalmaciji, već i vrlo ugodno mjesto za stanovanje.

Više o otoku Viru doznajte ovdje.

8. OTOK PAG

Otok Pag je jedan od najvećih hrvatskih otoka, smješten 30-ak km sjeverno od Zadra. Jedini je otok koji se nalazi u dvije županije, pa tako njegov južni dio pripada Zadarskoj, a sjeverni dio Ličko-senjskoj županiji. Površina otoka Paga iznosi oko 284 kvadratnih kilometara, a na njemu živi oko 8.000 stanovnika. S kopnom je povezan mostom, pa je otok, kao i sva njegova naselja lako dostupan cestom, ali i svakodnevnim pomorskim vezama. Glavni grad otoka je istoimeni grad Pag, koji se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka. Uz njega se na otoku nalazi i nekoliko drugih većih naselja poput Novalje, Povljane, Mandre, Šimuni i Lun.

Posebnost otoka Paga je njegov suh i stjenovit krajolik, koji ga čini jedinstvenim u usporedbi s drugim hrvatskim otocima. Kamenito tlo otoka Paga idealno je za uzgoj maslina i smokava, a vrlo je poznat po paškom siru, koji se proizvodi od mlijeka ovaca koje pasu na njegovim pašnjacima, kao i janjetini.

Klima otoka je mediteranska kao na ostatku hrvatske obale, no često je podvrgnut udarima jake bure.

Otok ima dobro razvijenu infrastrukturu i bogatu turističku ponudu, uključujući veliki broj hotela, apartmana, kampova, restorana i barova. Plaže i mnogobrojne idilične uvale ovog otoka ljeti privlače velik broj posjetitelja, a vjerojatno najpoznatija od njih je plaža Zrće koja je noćnim klubovima i festivalima elektronske glazbe stekla europsku popularnost. Za one željne mirnijeg obiteljskog odmora tu su mnogobrojne druge plaže koje također oduzimaju dah svojom ljepotom, kao npr.  plaža u mjestu Šimuni, plaža Ručica, Caska, Sv. Duh, Beritnica, Veli Žal i Bošana. Osim toga, otok nudi i mnogo mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, kao što su biciklizam, planinarenje, ronjenje, jedrenje na dasci i windsurfing.

Popularnost otoka Paga kao turističke destinacije slijedi naravno i vrlo aktivno tržište nekretnina na otoku. Ponuda je raznolika, od starije i nešto povoljnije gradnje, pa do skuplje novogradnje. Kao i u ostalim dijelovima hrvatske obale, nekretnine tik uz more i u centrima mjesta su naravno cjenovno pri gornjoj granici, a nekretnine nešto udaljenije od plaže i centara naselja nude se po pristupačnijim cijenama.

Svoj posjet prekrasnom otoku Pagu započnite ovdje.

Pag biciklizam cycling Radfahren
Vožnja brdskim biciklom po prekrasnom krajoliku otoka Paga
9. POSEDARJE

Mjesto Posedarje smjestilo u istoimenoj općini na obali Novigradskog mora, oko 25km sjeveroistočno od grada Zadra. Kroz mjesto prolazi Jadranska magistrala, a neposredno iznad njega i autocesta, pa je tako svojom ljepotom godinama privlačilo prolaznike i zadržalo ih kao stalne posjetitelje. U mjestu živi nešto više od 1.200 stanovnika, a istoimena općina broji i nekoliko manjih mjesta kao što su Vinjerac, Slivnica i Podgradina. U centru mjestu nalazi se sva potrebna infrastruktura za stanovanje i odmor, kao što su trgovine, škola, ljekarna, pošta i dom zdravlja.

U mjestu se, uz mnogo manjih uvala, nalaze dvije glavne plaže, jedna šljunčana, a druga pješčana.

Mjesto je poznato po vrlo bogatoj gastronomskoj ponudi, pa valja istaknuti posedarski pršut, janjetinu s ražnja, tvrdi ovčji sir, razne vrste ribe i morskih plodova, te domaće vino i maslinovo ulje. Ovo slikovito dalmatinsko mjesto ističe se dugom tradicijom i mirnim životom, te upravo time privlači nove stanovnike.

Osim samog centra mjesta gdje mogu se pronaći tradicionalne i idilične dalmatinske kamene kuće, ali i ponešto novogradnje, dio obale Posedarja koji se prostire od centra mjesta prema Masleničkom mostu posebno je zanimljiv potencijalnim kupcima nekretnina jer između plaže i građevinskih zemljišta ne prolazi cesta što znači da bi kupnjom ili izgradnjom nekretnine na tom potezu bili vrlo blizu, a ukoliko se radi o prvom redu do mora samo nekoliko metara udaljeni od prekrasne plaže, što je rijedak slučaj u većim i popularnijim turističkim destinacijama na jadranskoj obali. Pogađate – u tom dijelu Posedarja cijene nekretnina su najviše.

Što se tiče ostatka općine Posedarje, valja izdvojiti mjesto Vinjerac koje je smješteno u jugoistočnom dijelu Velebitskog kanala. Ljepotu Vinjerca prepoznali su brojni investitori, pa se tako tamo posljednjih godina nude novoizgrađene luksuzne nekretnine u prvom redu do mora ili vrlo blizu moru po pristupačnijim cijenama od većine lokacija na ovoj listi.

Više o Posedarju i okolnim mjestima istoimene općine možete saznati ovdje.

Pogled od ostataka venecijanske tvrđave Kaštelina na otoku Viru sve do planine Velebit iznad općine Starigrad
10. STARIGRAD

Grad Starigrad nalazi se 45km sjeverozapadno od Zadra, te je centar istoimene općine koja se prostire na 20km obale Jadrana. Nadvisuje ga planina Velebit koja je zaslužna za redovne posjetitelje ovom kraju ne samo ljeti, već i tijekom cijele godine. Kroz Starigrad prolazi slikovita Jadranska magistrala, a u blizini se nalazi i ulaz na autocestu, pa je prometno vrlo dobro povezan s ostatkom Hrvatske. Infrastruktura grada je dobro razvijena, pa tako u njemu možete pronaći sve sadržaje potrebne za stanovanje i ugodan odmor.

Iznimna priroda ovog kraja – prekrasne plaže i uvale s kristalno čistim morem i planinski krajolik u promjeru od samo nekoliko kilometara, desetljećima privlače posjetitelje željne aktivnog odmora.

Idealna je destinacija za ljubitelje hodanja, planinarenja, alpinizma, ronjenja, biciklizma ili pak raftinga.

Tržište nekretnina u Starigradu i okolnim naseljima kao što su Seline ili Tribanj sve je aktivnije, a ponuda je bogata – nude se građevinska zemljišta, kuće za renovaciju, jednako kao i novoizgrađene vile i apartmani. S obzirom na specifičnost krajolika cijene po m2 dosta variraju, pa je tako moguće naći nekretninu u vrlom dobrom stanju i na dobroj lokaciji blizu plaže ili s prekrasnim pogledom na more ili planine po povoljnijoj cijeni nego u nekim jednako lijepim, ali popularnijim mjestima u okolici Zadra (kao npr. Petrčane ili Sukošan), pa je upravo radi toga ovaj kraj zaslužio mjesto na našoj listi.

Sve što trebate znati prije nego posjetite Starigrad pronaći ćete ovdje.

A sada vam još preostaje baciti se u aktivnu potragu za vašom idealnom nekretninom u okolici Zadra uz pratnju i savjete dobrog partnera. Slobodno nam se obratite za pomoć u bilo kojem koraku procesa. Sretno!