Najatraktivnije lokacije za kupnju nekretnine u okolici Zadra, 1. dio

Zadarska regija je radi zemljopisnog položaja, prometne povezanosti, prirodnih atrakcija, društvenih sadržaja i gospodarskih mogućnosti koje nudi u usporedbi s ostatkom Hrvatske sama po sebi vrlo atraktivna, i to ne samo turistički. No jednom kad se radi svega toga odlučite kupiti nekretninu za odmor ili stanovanje u široj okolici Zadra, kako se unutar velikog izbora manjih mjesta odlučiti za jedno? Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Petrčane, Privlaka, Vir, Ugljan, Pašman, Posedarje, Starigrad… Nemate vremena posjetiti ih sve i provesti neko vrijeme u njima kako biste ih zaista doživjeli, pa dozvolite da vam pomognemo informacijama u nastavku.

Na početku je nužno postaviti kriterije koji neku lokaciju čine atraktivnom za kupnju nekretnine, pa krenimo redom:

  • Geografski položaj

Zadarska županija nalazi se na središnjem dijelu Jadrana, a pruža se na gotovo 7.500 km2. Od juga do zapada krasi ju izrazito razvedena obala s mnogo lako i manje lako pristupačnih plaža, uvala, otoka i otočića, na njenom istoku pruža se plodna zemlja Ravnih Kotara, dok ju sa sjevera štiti planina Velebit.

  • Klima

Radi gore opisanog povoljnog geografskog položaja stanovnici Zadra i njegove okolice uživaju u blagoj mediteranskoj klimi. Ljeta su topla i suha s prosječnom temperaturom zraka od 25°C i mora od 23°C, dok su zime blage, ponešto kišovite i u nekim područjima vjetrovite s prosječnom temperaturom zraka od 7°C.

  • Infrastruktura

Zadarska županija vrlo je dobro povezana s ostatkom države cestovnim prometom, te s ostatkom Europe morskim i zračnim prometom. Nova autocesta direktno i brzo ju spaja sa svim većim gradovima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik), a nova putnička i turistička luka u Gaženici čini ju lako dostupnom i putem mora. Zadarska zračna luka u Zemuniku je mala, no ima redovitu zračnu vezu tijekom godine s glavnim gradom Hrvatske Zagrebom, a za vrijeme turističke sezone od početka proljeća do kasne jeseni s više od 30 europskih gradova kao što su London, Dublin, Berlin, Stockholm, Beč, Prag i brojni drugi.

  • Sadržaji

Zadar je prometno, gospodarsko i administrativno središte županije, pa se oko 60% kulturnih, društvenih i gospodarskih sadržaja nalazi u njemu. Slijede ga Nin na sjeverozapadu, Biograd na Moru na jugoistoku, Starigrad na sjeveru i Benkovac na istoku. Kao i na ostatku hrvatske obale turizam je najjača gospodarska grana zadarske županije. Većina manjih mjesta u okolici Zadra vrlo je dobro cestovno povezana sa Zadrom, ali i sadrži sadržaje potrebne za stanovanje i odmor kao što su područne škole, ljekarne i trgovine. Kulturna i prirodna bogatstva i atrakcije zadarskog područja gotovo je nemoguće nabrojati u kratkim crtama, pa ćemo vas uputiti na sljedeće stranice: https://www.zadar.hr/hr/destinacije i https://www.zadar.hr/hr/dozivljaji

  • Subjektivan dojam

No, što ako neka lokacija ima sve što vam treba, pronašli ste idealnu nekretninu na njoj, a k tome još i odgovara i vašem budžetu, ali ipak imate dojam da to nije to? Tražite dalje! Vrlo bitna stavka kod odabira nekretnine jest ta da vam osim nekretnine, odgovara i mjesto u kojem se ona nalazi i to ne samo po infrastrukturi i sadržajima, već i „osjećajem“. Netko će se najbolje osjećati u malenom mjestu s par kuća, jednom trgovinom i stjenovitom plažom, dok će nekom drugom više odgovarati gužva, glasni lokali, trgovački centri, uređene betonirane plaže ili nešto treće. I to je sasvim ok, pa smo zato subjektivan dojam odlučili uvrstiti među kriterije koji neku lokaciju čine atraktivnom za kupnju nekretnine.

Lučica na zadarskoj obali

Nakon što smo odredili sve kriterije koji neku lokaciju čine više ili manje atraktivnom za kupnju nekretnine za stanovanje ili odmor, te istražili njihovu popularnost na tržištu, sljedeća mjesta i manje gradove u Zadarskoj županiji možemo izdvojiti kao najatraktivnija za kupnju nekretnine van područja grada Zadra.

1. SUKOŠAN

Mjesto Sukošan s istoimenom općinom smješteno je 10km jugoistočno od Zadra. Sa Zadrom je povezano magistralnom cestom, a sa zračnom lukom Zadar, kao i ostatkom Hrvatske veže ga autocesta. U Sukošanu ćete pronaći sve sadržaje bitne za ugodno stanovanje i odmor, od osnovne škole i dječjeg vrtića i brojnih trgovina pa sve pa do liječničke i zubarske ambulante. Obale Sukošana krase prekrasne uvale, plaže i čisto more. Ponuda turističkog smještaja i sadržaja kao što su restorani i barovi vrlo je raznolika i kreće se od osnovne do vrlo luksuzne ponude, a prate ju i česta kulturna i društvena događanja ljeti.  U Sukošanu se smjestila i marina Dalmacija, najveća marina na hrvatskoj obali, čime je ovo mjesto postalo i raj za nautičare. Slijedom svega navedenog tržište nekretnina u Sukošanu vrlo je aktivno, a cijene po m2 su pri vrhu ponude u Zadarskoj županiji.

2. SVETI FILIP I JAKOV

Pitoreskno mjesto Sveti Filip i Jakov smješteno je 3km sjeverozapadno od Biograda na Moru i 25km jugoistočno od Zadra. Blizina potrebnih sadržaja i infrastrukture dva veća grada omogućila je ovom mjestu da bude atraktivno mjesto za stanovanje i odmor s velikim turističkim prometom ljeti, a istovremeno zadrži šarm malenog ribarskog mjesta. Prekrasne plaže i razvedenost Pašmanskog kanala učinile su ga omiljenim mjestom za ljetni odmor još od davnih dana, što prati i današnja ponuda nekretnina za najam, ali i prodaju. Za nekretninu u Svetom Filipu i Jakovu ćete trebati izdvojiti nešto manje po m2 nego li u Sukošanu i Zadru, što je uz sve do sada navedeno samo dodatni poticaj da se odlučite za ovo prekrasno mjesto.

3. NIN

Prvi hrvatski kraljevski grad Nin smjestio se 17km sjeverozapadno od Zadra, a okružen je prekrasnim pješčanim plažama po kojima je i poznat. Stari centar Nina nalazi se na malenom otočiću koji je okružen novijim dijelom grada, te naseljima Ždrijac, Bilotinjak i Ninske Vodice. Bilo da se odlučite za sam centar Nina ili jedan od novijih dijelova grada, nećete pogriješiti jer područje grada Nina sadrži svu potrebnu infrastrukturu i sadržaje za ugodan odmor ili stanovanje. Povijesna i kulturna baština Nina vrlo je bogata. Među ostalim, u njemu se nalazi najmanja katedrala na svijetu, a crkva Sv. Nikole vas svojim upečatljivim izgledom pozdravlja na samom ulazu u grad. Na najpoznatijoj plaži Nina Kraljičinoj plaži nalazi se ljekovito blato koje se koristi kod liječenja mnogih zdravstvenih tegoba. Upečatljiv izgled krajoliku Nina daje i područje Solane Nin na čijem području more, vjetar i sunce proizvode sol, a ljudi je beru. Ljubitelje aktivnog odmora privlači wind surfing na pješčanoj plaži Ždrijac. Sve ovo čini Nin s njegovim širim područjem vrlo privlačnom lokacijom za kupnju nekretnine. Dodatan plus je i vrlo raznolika ponuda nekretnina, od novogradnje do starije gradnje, što znači da ćete u Ninu i okolici prije ili kasnije pronaći nekretninu po vašem ukusu, i naravno budžetu.

4. PETRČANE
Lučica u centru mjesta Petrčane

Mjesto Petrčane smješteno je na obali s padinama vinograda u zaleđu, samo 12km sjeverozapadno od Zadra s kojim je direktno povezano cestom. Krase ga prekrasne plaže s čistim morem s kojih možete uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca na području Zadra. Tijekom ljetne sezone Petrčane vrvi turističkom ponudom, od restorana do trgovina i ponuda aktivnog turizma, a tik pored mjesta smjestio se i jedan od najvećih hotelskih resorta u županiji. Povoljna klima, prekrasna priroda i blizina potrebnih sadržaja ovo mjesto čine vrlo atraktivnom lokacijom za odmor, pa su turistički smještaji za ljeto popunjeni već početkom godine što daje dodatnu sigurnost kod investiranja u nekretninu na ovoj lokaciji. Samo mjesto van turističke sezone nudi malo sadržaja za život osim nekoliko trgovina, ugostiteljskih objekata i područne škole, no blizina Zadru i Ninu očito kompenzira te nedostatke van sezone jer su Petrčane već godinama pri vrhu najtraženijih lokacija za kupnju nekretnine u Zadarskoj županiji što naravno prati i rast cijena po m2.

5. OTOK UGLJAN

Otok Ugljan jedan je od većih hrvatskih otoka, broji nešto manje od 8.000 stanovnika, te je svakako najnaseljeniji i najrazvijeniji otok u zadarskom arhipelagu. S centrom Zadra i lukom Gaženica povezan je s otprilike 25 brodskih i trajektnih linija dnevno, čime je brzo i jednostavno pristupačan ne samo iz Zadra, već i iz ostatka Hrvatske. Sa susjednim otok Pašmanom veže ga most. Mjesto Preko s trajektnom lukom administrativno je i infrastrukturno središte otoka, te ga s ostalih 7 mjesta na otoku vežu svakodnevne autobusne linije. Na otoku Ugljanu ćete pronaći sve potrebne sadržaje za ugodan odmor i stanovanje, od ambulanti, ljekarni, brojnih trgovina, osnovne škole i dječjeg vrtića, do frizerskog salona i brojnih ugostiteljskih objekata s vrlo bogatom ponudom. Ovaj otok posljednjih je par godina postao vrlo atraktivna destinacija za investitore i buduće vlasnike nekretnina upravo zato jer je lako i brzo pristupačan s kopna, a i dalje ima sve prednosti koje otok u odnosu na kopno nudi – brojne osamljene plaže i uvale, prekrasno čisto more, miran i spor otočki život, te netaknutu prirodu.

Nastavak slijedi…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.