Zašto uložiti u nekretninu na području Zadra?

Poznato je da se ulaganje u nekretnine smatra jednom od najsigurnijih vrsta ulaganja. Glavni razlozi također su odavno poznati – radi mogućnosti iznajmljivanja nekretnina donosi visoke profite, a ukoliko se radi o nekretnini na atraktivnoj lokaciji ista će nekretnina jednog dana i prilikom kupoprodaje ne samo vratiti uloženo, već i donijeti znatan profit.

Kao zemlja u stalnom razvoju i jedna od najljepših europskih zemalja Hrvatska svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi brojne prednosti u odnosu na ostatak Europe: ugodnu i za zdravlje povoljnu klimu s prosječno 2500 sunčanih sati godišnje na obali, bezbroj prirodnih ljepota od kojih je 1000 otoka i otočića, mediteransku kuhinju, siguran i samim time opušten život, te ekonomiju u razvoju s brojnim neiskorištenim poslovnim prilikama. Tržište nekretnina u Hrvatskoj vrlo je aktivno, a cijene su u stalnom porastu. S obzirom na reputaciju Hrvatske kao vrlo atraktivne turističke destinacije, Hrvati iz godine u godinu imaju sve više stranih susjeda i sve manje neizgrađenih površina, pogotovo na obali.

Upravo je turizam jedan od najbitnijih faktora kod odluke o kupnji nekretnine na Hrvatskoj obali. Ukoliko niste u mogućnosti koristiti Vaš stan ili kuću tijekom cijele godine ili ga gledate isključivo kao investiciju velik protok ljudi osigurat će Vam značajan povrat investicije bilo da se odlučite za turističko iznajmljivanje ili dugoročni najam Vaše nekretnine. Kako kažu, najskuplja nekretnina je ona koja se većinu vremena ne koristi i stoji prazna, a to Vam se ovdje s obzirom na fluktuaciju ljudi, tj. turista i turističkih radnika svakako ne bi trebalo dogoditi.

Zadarska županija nalazi se na izvrsnom geografskom položaju unutar Hrvatske, te je centar istočnog Jadrana. Moderna autocesta čini ju lako dostupnom i vrlo dobro povezanom s ostatkom Hrvatske, a zadarska zračna luka u sezoni broji dolaske i odlaske iz čak oko 30 europskih destinacija. Blaga i topla mediteranska klima s malo kiše čine ju idealnom za opuštajući, ali i aktivni turizam većim dijelom godine. Područje Zadra posebno se ističe prirodnim ljepotama pa tako u njoj kroz putovanje od samo sat-dva vremena nakon uživanja u planinskom i krškom krajoliku planine Velebit ili rijeke Zrmanje možete ležati na jednoj od dugih pješčanih plaža na području Nina ili Privlake ili pak promatrati zalazak sunca i biserno otočje Kornate iz parka prirode Telašćica na Dugom Otoku. Više o destinacijama unutar Zadarske županije pogledajte ovdje.

Kamena vila s bazenom

Slijedom svega navedenog ne iznenađuje kako mnogi nakon posjeta Zadru požele ostati, pa se i odluče na kupnju nekretnine. Područje Zadra, sam grad te pojedine općine unutar njegove županije, već su godinama pri vrhu ljestvica gospodarskog rasta i razvoja u Hrvatskoj. Prema Izvješću o tržištu nekretnina objavljenom na web stranicama grada Zadra samo u Zadarskoj županiji su se u 2021. godini zaključile 2294 kupoprodaje nekretnina u ukupnoj vrijednosti od 2,5 milijarde kuna, a gotovo svaki 4. kupac bio je stranac. Od stranih državljana zadarsko je područje, kao i ostatak države najatraktivnije Nijemcima, Austrijancima i Slovencima.

Naravno, i cijene nekretnina prate kretanja na tržištu, pa su tako zadnjih nekoliko godina cijene nekretnina na području Zadra u stalnom porastu, a prema Eurostatovoj statistici cijene nekretnina u cijeloj Hrvatskoj su od 2015. godine porasle za čak 40%. Razlog tomu nije naravno samo visoka potražnja, već i procvat novogradnje koja je u startu skuplja od starije gradnje, ali i cijene građevinskih materijala od kojih su se neke u posljednjih par godina čak i utrostručile. Ukoliko prolistate jedan od najpoznatijih hrvatskih oglasnika u potrazi za nekretninom u Dalmaciji i Istri naići ćete na širok raspon cijena po m2, od 1.000 EUR/m2 za nekretninu na manje atraktivnim područjima pa sve do 7.000 ili 8.000 EUR/m2 za novoizgrađene, vrhunski opremljene nekretnine na vrlo atraktivnim lokacijama.

Ukoliko ste razmišljali o kupnji stana ili apartmana na području Zadarske županije pripremite se na to da ćete za m2 novogradnje trebati izdvojiti najmanje 2.400 EUR, ali i mnogo više ukoliko se radi o vrlo atraktivnoj lokaciji i/ili vrhunskoj izgradnji i opremljenosti nekretnine. Stanovi starije gradnje mogu se naći i po dosta povoljnijim cijenama, no imajte na umu da takve nekretnine zahtijevaju daljnje investicije u vidu adaptacije ili kompletne renovacije nekretnine što u konačnici znatno podiže cijenu koju ćete platiti po m2. Za novoizgrađenu vilu s bazenom ćete svakako trebati izdvojiti najmanje 400.000 EUR ukoliko se radi o nešto mirnijoj lokaciji dalje od mora, a ukoliko Vam je pak blizina plaže i gradske infrastrukture vrlo bitna, cijena jedne takve vile može dostići i nekoliko milijuna eura. Prednost vrlo aktivnog tržišta nekretnina kao što je tržište nekretnina na području Zadra je raznovrsna ponuda, pa ćete uz strpljenje i stručno vodstvo svakako prije ili kasnije naći nekretninu koja Vam najviše odgovara cijenom, lokacijom i svim ostalim karakteristikama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.